Julstämning på Flädergården

Postat den 3 december 2015 i Nyheter av Anna-Maria

Välkommen till

Julstämning på Flädergården

Julöppet 10-13 december kl. 13-16

vinter

Julöppet 10-13 december kl. 13-16

Njut av en kopp kaffe och en Fläderblomsvåffla och låt oss fixa dina julklappar under tiden.
I Pelargonhuset visar vi vår samling av Jul- och bladkaktusar. Många sorter till försäljning.

Årets sista äggakakesöndag äger rum på Luciadagen den 13 december.
Endast förbeställning på telefon 070-54 81690 senast lördag eftermiddag.


Vinter på gång …

frost

En natt, med minus -12 grader och så var pelargonsäsongen slut för i år. Den milda hösten har gjort att pelargonerna blommat utomhus, ända fram till 21 november. Den natten kom kylan och gjorde slut på blomfägringen.

Julmarknaderna börjar också närma sig sitt slut. Nu har vi bara Björnstorp Slott vid Genarp/Lund kvar, kommande helg, 5-6 december kl. 10-16 båda dagarna.

björnstorp2


Jul- och Novemberkaktusar

Näst efter pelargonerna är Jul- och Novemberkaktusarna mina favoriter.

De har länge betraktats som en mormorsblomma men den tiden är förbi. Schlumbergeran som den också kallas är en mycket tålig växt. Den finns i ett otal färger, från milda pasteller till klatschiga, lysande färger.

Den kan stå inne i rummet och blommar rikligt även då. Det är en myt att den tappar knopparna om man flyttar den. Vad beträffar vattningen så är det också som med pelargonerna, inte för mycket vatten, det klarar de inte.

söndagen den 13 december berättar vi mer om dessa underbara blommor. Klockan 14:00 blir det kaktus föredrag och bilder i kaffestugan. I Pelargonhuset finns det många olika sorter, både till visning och försäljning.

kaktusar2


Tillbakablick 2015

2015 har verkligen varit ett händelserikt år på många sätt. Det har varit en mycket bra säsong, med många besökare, både gamla och nya.

Några speciella höjdpunkter var när vi i april hade ett filmteam från Australien på besök. Två dagar var de här och filmade. Resultatet ska visas på TV i början på det nya året. Mer information kommer !!!

film


I maj fick jag en ovanlig förfrågan. Prästen i Västra Vrams Församling, Tollarp ringde och undrade om jag ville prata om pelargoner under en Temagudstjänst Trädgård. Tro om jag blev förvånad, det har vad jag vet aldrig hänt tidigare.

Kortrappan pyntades med pelargoner och jag fick prata om pelargoner under gudstjänsten. Det var en mäktig upplevelse, akustiken och miljön var verkligen ovanligare än vad jag är van vid under mina föredrag. Många åhörare hade samlats och eftermiddagen avslutades med kyrkkaffe och pelargonkaka.

kyrka2


I juli anlände äntligen de pelargoner som beställdes tidigt på våren från Belgien. Många nya sorter och några gamla som slutat sina dagar. Förväntansfullt väntade vi på leveransen men förväntan byttes mot besvikelse när lådan ankom Flädergården. Mitt i den varmaste perioden på sommaren hade lådan skickats från avsändaren men vi fick inte besked om att pelargonerna var på väg. Det var ingen vacker syn när vi packade upp det som fanns kvar i lådan efter en vecka i sommarvärmen.

belgien


En av årets höjdpunkt var en veckas ferie på Kreta i oktober. Badferie trodde jag, men med en erfaren Greklandsciceron utforskade vi både bad, berg och blommor. En otroligt minnesvärd vecka med besök i botanisk trädgård, privata trädgårdar och lata dagar i sol och värme.

kreta


Vinnare Presentkort

Under årets julmarknader har vi haft en tävling, där vinsten är ett presentkort i kaffestugan för två personer. Vinnarna kontaktas personligen och i nästa nyhetsbrev presenteras de med namn. Vinsterna/Presentkorten skickas ut i början på det nya året.


Månadens Malte…

malte_tass_vit
Nu så här efter säsongen så måste man hitta på lite av varje för att sysselsätta sig. En simtur i bäcken, eller bara gräva lite här och där. En tur på grannens gödselhög står högt i kurs, förstår inte varför det blir sådant stå hej när jag kommer hem. Annars är det ganska skönt med en tupplur …

malte2


Kommande aktiviteter 2016

För våra kommande aktiviteter under 2016 klicka här.


Vi önskar er alla en riktigt

God Jul och Gott Nytt År!

Tusen tack för året som gått och
hoppas att vi ses 2016

julgran-11