Sensommar på Flädergården

Postat den 13 augusti 2015 i Nyheter av Anna-Maria

Välkommen till

Sensommar på Flädergården

sensommar

Nu närmar sig sommar säsongen sitt slut och då brukar folk undra vad i all världen gör vi hela hösten och vintern! Inga problem – här finns tillräckligt att finna på!

I Pelargonhuset börjar förberedelserna inför nästa säsong. Nu börjar vi med pelargonsticklingarna som ska bli färdiga till påsk 2016. Alla pelargoner i kaffestugan, i lådor och amplar ska tas tillvara, krukor tvättas och brätten spolas, det är ingen hejd på vad som finns att göra. Allt ska förberedas och göras klart till den kommande vintern.

I kaffestugan tar vi emot bokade besök och tillverkningen av årets Fläderglögg är på gång. Det ska planteras nya fläderbuskar och i september/oktober ska fläderbären skördas.

Det är dock fortfarande mycket på gång innan sommaren är slut.


Fläderns Helg – 15-16 augusti

Det varma vädret runt midsommar gjorde att fläderblommorna slog ut i full fart. Plockningen var över på ungefär en vecka. Men det svala vädret har gjort att fläderbuskarna fortfarande blommar!

Den 15-16 augusti ägnar vi en hel helg åt flädern. Vi svarar på frågor, ger tips och råd och berättar om olika sorters fläder. Fläderbuskar till försäljning.

fläder

Söndagen den 16 augusti startar vi med Äggakaka kl. 12:00. Endast förbeställning, så glöm inte boka bord. Från kl. 13 serveras det som vanligt Fläderblomsvåfflor.

Kl. 16 är det ett litet föredrag i kaffestugan om Fläder – Fakta och folktro. Vi berättar historier och skrönor, delar med oss av gamla huskurer och visar nya sorters fläderbuskar.

fläderdruvor


Pelargonpassion

Uteplanteringen har inte blivit lika överdådig i år som tidigare år. Den kalla sommaren har fördröjt blomningen och tillväxten har inte varit lika enorm som tidigare år.

I Pelargonhuset blommar det något alldeles otroligt. Jag tror att alla pelargonerna blommar, nya blommor slår ut varje dag. Enda smolken är, att när det börjar vissna, så vissnar nästan allt på en gång. Då är det bara att rensa och plocka, plocka och rensa…

pelargonhav


Vinterförvaring och övervintring
Pelargonföredrag i kaffestugan

Söndagen den 13 september kl. 13:30
Tema för dagen är övervintring. Siv Bengtsson från Svenska Pelargonsällskapet kommer på besök. Tillsammans med undertecknad berättar vi om några av sätten att få pelargonerna att överleva vintern. Vi delar med oss av tips och råd inför övervintringen av pelargonerna.

Ingen föranmälan, bara att komma. Kaffeservering.

frost


Sommaravslutning

Söndagen den 20 september
Sommaravslutning på Flädergården. Kl. 12:00 serveras det Äggakaka. Endast förbeställning så glöm inte boka bord. Därefter bakar Per sommarens sista Fläderblomsvåfflor i kaffestugan mellan 13-16.

äggvåfflor

I Pelargonhuset blommar det fortfarande och nu är det hög tid att finna sina favoriter inför nästa säsong.

pelargoner


Kommande aktiviteter

För våra kommande aktiviteter under 2015 och 2016, klicka på vår folder:

folder


Månadens Malte…

malte_tass_vit

Som vanligt har Malte varit i centrum hela sommaren. Det kan vara ganska tröttsamt att vara så populär. Då och då är det skönt med en vilostund eller varför inte bara koppla av med lite tidningsläsning…

malte