Vår på Flädergården

Postat den 13 februari 2015 i Nyheter av Anna-Maria

Vår på

Flädergården

sjön

malte_2Nu har våren kommit till Flädergården

Malte njuter av de första solstrålarna och vill gärna sova under sin fläderbuske.

I veckan som gick var det värmerekord i Kristianstad – 12 plusgrader ! Snödropparna tittar upp här och var och på fläderbuskarna är det stora “ögon”. Nu har vi hopp om att våren är i antågande men vi kan nog inte känna oss säkra ännu…

tvättaHär mäter vi inte dygnstemperaturen för att fastställa vårens ankomst, det som kännetecknar våren här hos oss, är när vi börjar skura bord! Det ligger en doft av grönsåpa över hela drivhuset och alla dukar och plast på borden skiftas ut. Det är så roligt när det blir ordning och reda efter vinterns vila.

Övervintringen har i stort gått bra men det varit för varmt enligt min mening, oftare över 10 grader än under. Alla pelargonerna växer ju när det är över 10 plus grader och det gör att det börjar bli ont om plats. Vissa sträcker sig mer än andra och måste klippas ner för att bli snygga igen medan andra växer sig runda och kompakta, helt av sig själv.

sticklingarVi har tredje omgången pelargonsticklingar på gång. De som vi satte i torvbriketter precis före jul är omplanterade och rotade i den nya krukan, alldeles otroligt vad fort det går. Jag är ju lyckligt lottad med ljus och undervärme på sticklingsborden och det gör underverk.

 

 

malteNästa vecka startar vi med omplanteringen av hängpelargonerna och då får alla rycka in för att hjälpa till. Alla gör så gott de kan!

Efter det är det full fart med planteringen av de nya pelargonsticklingarna.

 

 

 

 

havHemma behöver man inte ha så bråttom, mitten på mars är fullt till tillräckligt. Givetvis beror det på vad man har för möjligheter men det är ju mer sol och ljus vi önskar oss. Nu längtar vi efter vår och blommande pelargoner.

 

 

 


Pelargonföredragen i kaffestugan

Den 22 februari sätter vi i gång igen med Pelargonföredragen i kaffestugan.
 
siv_kerstinVi börjar med en Pelargonträff där ALLA pelargonälskare är välkomna. Vi visar bilder, berättar hur man tar sticklingar och allt annat som har med uppvaknandet efter vintern att göra. Min vapendragare från Pelargonsällskapet, Siv Bengtsson finns på plats och vi delar med oss av tips och tricks för att få fina pelargoner.

 

 

bullarDet blir kaffeservering i pausen, man behöver inte anmäla sig – det är bara att komma. Vi börjar som vanligt kl. 13:30 och efter föredraget håller vi öppet i drivhuset. Vi har plockat fram pelargonsticklingar, jord och gödning. Allt som behövs för att komma i gång med pelargonsäsongen!

Programmet för 2015 är klart. Här kan Du läsa om alla aktiviteterna, boka viktiga datum redan nu!

Se även våra för öppettider 2015.

 

 

 


Flädersill

sill i burkI köket på kaffestugan är det också full aktivitet. Under vintern har vi experimenterat med något som ska bli en nyhet i vår – Flädersill. Vi hoppas komma i mål till påsk då det blir premiär!

Även andra idéer på nya rätter provlagas och provsmakas. Nytt för i år blir Landgång med flädertema – sill, kyckling och marmelad – allt med smak av fläder. Några gånger under våren och sommaren blir det Tårtkalas och Pelargonkaka i Kaffestugan.

Håll utkik – mer information kommer.